Zgłoszenie
Składniki:
Na formę o śr. 20cm
150g makaronu np casarecce, penne
300g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 jajko
150g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem
pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną
drobno startego żółtego sera. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie
„pizzy” układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej
podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu,
pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na
dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Podajemy na
ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem.