Zgłoszenie
makaron penne 250g
boczek wędzony 300g
1 cebula
4 pieczarki
ser żółty 250g
sos:
śmietana 12% 300ml
woda pól litra
przyprawy do tego według uznania sól czosnkowa, papryka słodka, pieprz czarny
3 ząbki czosnku
szczypiorek
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce, zostawić część do posypania na wierzchu resztę sera dodawać między warstwy składników.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wrzucić warstwy:
makaron penne, boczek wędzony pokrojony w paski, 1 cebulę pokrojoną w pół krążki, 4 pieczarki pokrojone w plastry. Przygotować sos – śmietana 12%, 0,5 l wody, przyprawy wg uznania sól czosnkowa papryka słodką pieprz czarny, rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz drobno skrojony szczypiorek , wszystko zagotować i zalać składniki zapiekanki. Posypać serem na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 35-40min.