Zgłoszenie
Składniki ( na 4 osoby)
250 g suchego makaronu Barilla Mini Farfalle
podwójna pierś kurczaka
10 pomidorów suszonych
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki słodkiej 12%
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szklanka świeżych liści szpinaku
kilka liści świeżej bazylii
sól
szczypta pieprzu
szczypta chili
2 łyżki tartego parmezanu
1. Pierś kurczaka pokrój na małe kostki.
2. Posiekaj 2 cebule i 2 duże ząbki czosnku.
3. Suszone pomidory pokrój na paseczki.
4. Cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Gdy warzywa będą zeszklone dodaj kurczaka i przesmaż razem kilka minut żeby mięso nie było surowe.
5. W między czasie ugotuj makaron Mini Farfalle Barilla al dente w osolonej wodzie.
6. Do miski wlej śmietankę i mascarpone i mieszaj do momentu aż uzyskasz aksamitny sos. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę pieprzu, odrobinę chili w proszku, łyżkę tartego parmezanu i pokrojone pomidory suszone.
7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
8. Liście szpinaku umyj i usuń łodyżki.
9. W naczyniu umieść połowę makronu i rozprowadź po całej jego powierzchni. Następnie rozłóż połowę kurczaka z cebulą i czosnkiem – rozprowadź. Na kurczaku rozłóż połowę liści szpinaku i całość polej połową przygotowanego sosu. Posyp kilkoma listkami świeżej bazylii i ułóż kolejne warstwy (makaron-kurczak-szpinak-sos). Posyp danie odrobiną parmezanu i świeżej bazylii i zapiekaj ok 15 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego! 🙂