Zgłoszenie
Wykwintny kurczak z grzybami, oraz makaronem w pomidorowym sosie
Składniki:
1 kurczak (u mnie 1,40 kg)
główka czosnku (7 ząbków)
2 listki laurowe
gałązki rozmarynu
oregano
tymianku
pieprz
sól, pieprz do nasolenia i popieprzenia surowego kurczaka
Marynata:
pół szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka suszonego oregano
szczypta suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
szczypta kardamonu
Sos:
wywar powstały z upieczonych pieczarek i mięsa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wody
80 g koncentratu pomidorowego 30%
pieprz
sól
Oprócz tego:
500 g grzybów {np. pieczarek}
500 g makaronu – penne rigate {rurki} BARILLA
Do ugotowania makaronu:
1 litr zimnej wody
7 g soli
Wykonanie:
Sprawionego kurczaka umyj, zamocz w zimnej wodzie na około 15 minut. Osusz i nożem lub
za pomocą nożyc do drobiu podziel na porcje.
Kurczaka nasól i popieprz. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i posmaruj starannie
kurczaka.
Kurczaka marynuj najlepiej całą noc, żeby kurczak przeszedł aromatem.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ułóż kurczaka w brytfance, wyłóż na niego gałązki
tymianku, rozmarynu i oregano, po bokach dodaj ząbki czosnku, listki laurowe. Przykry
pokrywką.
Brytfankę wstaw na około 60 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. C. W
trakcie pieczenia podlej dwa razy wodą, za każdym razem wlej 110 ml zimnej wody, aby
porcje kurczaka za bardzo się nie przypaliły. Powinien się dobrze zrumienić. Następnie
wyjmij porcje kurczaka i ułóż w formie umyte, osuszone grzyby. Duś je ok. 20 minut pod
pokrywką, w połowie duszenia przewróć. Gdy pieczarki się uduszą, to z brytfanki odlej
powstały wywar do garnuszka, postaw go na mały ogień, gdy się wywar zagotuje dodaj
koncentrat, wlej wodę wymieszaną z mąkami, wymieszaj, zagotuj do powstania gęstego sosu,
przypraw do smaku pieprzem i solą.
Makaron wrzuć do 1 litra wrzącej, osolonej wody, po czym gotuj 11 minut. Ugotowany
makaron odcedź.
Porcje z kurczaka podawaj z makaronem, grzybami, sosem.