Zgłoszenie
Składniki:
makaron Barilla Farfalle i/lub Penne Rigate
mały brokuł
kilka pieczarek
serek śmietankowy, kremowy 60g
1 łyżka musztardy
2 łyżki gęstego jogurtu
ser Cheddar 100g
Mozzarella 100g
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, chilli, kmin, gałka muszkatołowa, wędzona papryka
listki świeżej bazylii
Wykonanie:
Posmarować naczynie żaroodporne oliwą. Makaron gotować ok. 5min. Brokuły podzielić na różyczki i gotować 3 min. Pieczarki pokroić. Serek, musztardę i jogurt połączyć i wlać na dno. Makaron, brokuły i pieczarki wymieszać, dodać połowę utartych serów, przyprawy i przełożyć do naczynia. Piec 15 min pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i posypać resztą serów. Piec dalej do zrumienienia. Przed podaniem posypać posiekanymi listki świeżej bazylii lub udekorować nimi zapiekankę. Podawać ze smażonym, dzikim łososiem.
Smacznego!