Zgłoszenie

Monika

Włoskie farfalle z kurczakiem i sałatą rzymską

Głosy:  1/1 4

Składniki:
ok. 80 g makaronu FARFALLE BARILLA,
1 filet z kurczaka,
2-3 łyżki oleju rzepakowego,
2 duże ząbki czosnku,
1 sałata rzymska mini,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich,
suszone chili świeżo mielone do smaku,
płatki sera regio piatto,
listki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Opłukanego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka, kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kapustę rzymską w cienkie paski (szatkujemy).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka z czosnkiem (soki powstałe podczas smażenia mięsa, muszą odparować). Dodajemy zioła śródziemnomorskie i doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy sałatę i mieszając podsmażamy ją 2-3 min.
Dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, mieszamy.
Makaron z kurczakiem, posypujemy dużą ilością pokrojonych listków bazylii i podajemy z płatkami sera regio piatto.
Rada: płatki z sera robimy za pomocą nożyka do warzyw.