Zgłoszenie
Składniki:
– mała cebulka
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– około 10 oliwek
– puszka lub słoiczek tuńczyka w kawałkach
– serek włoski ricotta
– szczypior do dekoracji
– sól, pieprz
– makaron Barilla
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dodać oliwki pokrojone w plasterki oraz całego tuńczyka, smażyć około 5 minut, po czym dodać około 2-3 łyżki serka ricotty. Posolić i popieprzyć według upodobań, smażyć jeszcze kilka minut. Podawać na ugotowanym makaronie Barilla al dente, wierzch udekorować oliwkami i natka pietruszki, a brzegi talerza oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem dla ładniejszego wyglądu, a później dla wyrazistszego smaku! Takie danie idealnie sprawdzi się jako włoski obiad zarówno dla łakomczuchów jak i dla tych bardziej wymagających 🙂