Zgłoszenie
Składniki na 6 porcji:
– opakowanie makaronu Penne Rigate Barilla
– sól, pieprz, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa
– 400 ml śmietanki 30%
– 1/3 cytryny
– 2 piersi z kurczaka
– natka pietruszki
– garść pomidorków koktajlowych
– garść szparagów
– oliwa z oliwek
1. Makaron gotujemy a’l dente w osolonej wodzie.
2. Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy w 1/3 łodygę, związujemy sznurkiem i gotujemy ok 3 minut w lekko osolonej wodzie. Główki muszą wystawać ponad wodę!
3. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy na małe paseczki i smażymy z obu stron na oliwie, aż będzie lekko zarumieniony. Przekładamy do miseczki.
4. Na tą samą patelnię wylewamy śmietanę, dodajemy do niej łyżeczkę pieprzy cytrynowego, gałkę muszkatołową (szczyptę) oraz sok z cytryny. Czekamy aż się zetnie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
5. Kurczaka wrzucamy do śmietany, dodajemy szparagi i dusimy ok 5 minut.
6. Sos podajemy z makaronem, na wierzchu kładąc przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dekorujemy natką pietruszki.
Gotowe!