Zgłoszenie

Katarzyna

Wiosenny makaron Rigatoni z szynką, cukinią i pomidorkami

Głosy:  0

Lekko, wiosennie, kolorowo. Pyszny makaron z dodatkiem cukinii w czosnkowej zalewie, pomidorków suszonych i lekko podprażonej szynki parmeńskiej. Całość obsypana serem feta. Prezentuje się pięknie i pysznie smakuje.

Składniki:
• cukinia
• 2 duże ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 150 g makaronu Rigatoni
• pół cebuli
• 5 łyżek oliwy extra vergine
• 80 g szynki parmeńskiej
• 7 suszonych pomidorów
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
• 80 g sera feta lub feta

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm, a następnie plasterki na ćwiartki. W misce zmiksować duży ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i solą. Wmieszać dokładnie cukinie i zostawić na pół godziny.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie grillować cukinię i przygotować resztę składników. Cukinię odsączyć z zalewy (zalewę zostawić) i grillować z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Cebulę pokroić drobno, drugi ząbek czosnku rozdrobnić, szynkę i pomidorki suszone pokroić na mniejsze części. Makaron odcedzić. 2 łyżki wody z gotowania makaronu wlać do zalewy. Dodać mascarpone i wymieszać na gładki sos.
Rozgrzać patelnię z pozostałą oliwą. Krótko zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szynkę i po ok 2 minutach pomidorki i cukinię. Chwilę razem podsmażyć i wymieszać z makaronem i sosem z mascarpone. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.