Zgłoszenie

Katarzyna

Wesołe spaghetti-nki

Głosy:  1/1 751

25 dag makaronu spaghetti Barilla
40 dag mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
bazylia
oregano
Ponadto:
zielony groszek
żółty ser
papryka
rzodkiewka
pomidory koktajlowe
świeże zioła

Gotujemy spaghetti według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone urabiamy z namoczoną w letniej wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu obu stron. Passatę pomidorową przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Mieszamy z makaronem. Na talerzach rozkładamy kotleciki, formujemy włosy z makaronu, z zielonego groszku robimy oczka, z żółtego sera noski a z papryki usta. Z rzodkiewki wycinamy kwiatuszki. Dekorujemy danie pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.