Zgłoszenie
Składniki na spaghetti:
– 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti Barilla
– 80 g brązowej soczewicy
– 250 g pieczarek
– 1 marchewka
– 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz
Składniki dla 2-3 osób.
Czas wykonania ok. 40 minut
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Po chwili dodajemy selera naciowego oraz marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty warzyw, przyprawiamy i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy do miękkości.
W między czasie gotujemy soczewicę w lekko osolonej wodzie oraz osobno makaron.
Kiedy warzywa mamy gotowe to dodajemy do nich ugotowaną soczewicę i mieszamy. Warzywa mieszamy z makaronem i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂