Zgłoszenie
Składniki:
szklanka zielonego groszku
0,5 kg marchewki
1 cebula
0,3 kg pieczarek
1 cukinia
1 bakłażan
2 kulki mozarelli
szklanka tartego parmezanu, oscypka bądź innego, twardego sera
opakowanie 400 ml jogurtu naturalnego
4 jajka
pęczek szczypiorku
opakowanie makaronu do lasagne Barilla
Cukinię, cebulę oraz pieczarki drobno kroimy i przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Bakłażana kroimy w plastry i lekko solimy. Jogurt
i jajka łączymy na gładką konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozarelle kroimy
w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawarotść
mokrych składników ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka i jogurtu. Na to
dajemy warstwę groszku, pieczarek i cukinii – posypujemy parmezanem. Przykrywamy
kolejnymi płatami ciasta, polewamy sosem i ukłądamy warstwę marchewki i posypujemy
parmezanem. I tak do wykończenia składników. Na samej górze układamy plastry bakłażana i
mozzarelli. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200stopni