Zgłoszenie
Składniki na 4 porcje:
500-600g wątróbki drobiowej
masło klarowane lub olej
pół opakowania makaronu Barilla Casarecce
500ml soku pomarańczowego z miąższem
500g kości drobiowych
2 cebule dymki
świeża natka pietruszki
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Kości drobiowe rąbiemy na mniejsze części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy aż kości się zaczną rumienić i oddawać smak. Dodajemy drobno posiekane cebule (bez zielonych części). Smażymy całość do zeszklenia cebuli i dodajemy natkę pietruszki, wlewamy też sok pomarańczowy. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy, aż sos się zredukuje.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie lekko skrapiamy olejem aby się nie sklejał.
Wątróbkę można namoczyć w mleku na noc, aby była bardziej delikatna. Po osuszeniu smażymy ją na maśle po 1-2 minuty z każdej strony. W środku powinna być lekko surowa, przekładamy ją do sosu, w którym ją chwilę dusimy aby doszła w środku. Makaron też możemy wymieszać z sosem. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy cząstkami świeżej pomarańczy oraz posiekaną zieloną częścią cebuli dymki.
Smacznego!