Zgłoszenie

Magda

Wakacyjne Farfalle z mulami, nad brzegiem Adriatyku podane.

Głosy:  1/1 9

Składniki:
1 opakowanie makaronu Barilla Farfalle,
500g świeżych muli,
250ml pomidorowej passaty,
1 kieliszek białego, wytrawnego wina,
1 cebula,
Parmezan,
Oliwa, sól, pieprz i suszone chilli do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Małże ugotować w wodzie, do otwarcia. Wszystkie nieotwarte wyrzucić, a otwarte wybrać ze skorupek.
Makaron ugotować al dente w 2,5l wrzącej, posolonej wody.
Na patelnię wlać oliwę, zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dorzucić przygotowane mule i zalać winem. Gdy wino odparuje dodać passate i doprawić solą, pieprzem i chilli. Sos powinien być w miarę pikantny.
Do gotowego sosu dodać makaron. Wymieszać i posypać startym parmezanem.
Zjadać ze smakiem:)