Zgłoszenie
Makaron Barilla Spaghetti,
Pomidory krojone w puszce,
1 średnia cebula,
1 papryczka chilli,
Świeża bazylia,
3 łyżki prawdziwego masła,
oliwa z oliwek,
sól
Przygotowujemy sos.
Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, a gdy owa
cebulka pięknie nam się zeszkli wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli. Tutaj sami
decydujemy ile papryczki dodajemy w zależności od tego czy wolimy sos łagodny czy też
ostry. Sos mieszamy od czasu do czasu i łączymy z pomidorami z puszki, na sam koniec
dodajemy lekko posiekane lub całe liście świeżej bazylii. Ważne jest, aby dodać ją na
końcu ponieważ wtedy zachowają swój niepowtarzanly aromat. Całość doprawiamy solą i
odstawiamy na bok.
Pora na makaron. Przygotowujemy go wtedy gdy sos jest już gotowy ponieważ musi być
podany na ciepło. Wstawiamy wodę, solimy dopiero gdy zacznie się gotować. Na wrzącą
wrzucamy makaron i gotulemy al dente. Odcedzamy i podajemy z sosem. Ozdabiamy listkiem
bazylii.
Smacznego:)