Zgłoszenie
– 2 bakłażany
– 4 łyżki mąki
– 300 gramów trójkolorowego makaronu Barilla Penne
– 750 ml pomidorowej passaty
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki kaparów
– 125 gramów mozzarelli
– 100 gramów parmezanu
– 10 gramów masła
– 200 ml oleju słonecznikowego
– sól
– pieprz
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzić, dodać łyżkę oliwy,
zamieszać i odstawić. Bakłażany umyć, obciąć koniec górny i dolny, by stały stabilnie w
pionie. Następnie kroić 1cm plastry, po całej długości bakłażana. Każdy plaster obtoczyć
w mące, otrząsnąć i smażyć z obu stron na oleju na złoto. Usmażone plastry odcisnąć z
tłuszczu w papieru ręcznikowym, lekko posolić i popieprzyć. Passatę doprawić do smaku
solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Sery zetrzeć na
małych oczkach, wraz z makaronem dodać do passaty i dokładnie wymieszać.Przygotować
tortownicę 20-26cm i wysmarować dokładnie jej brzegi masłem. Następnie poukładać od
środka po brzegi plastry bakłażana, nie zostawiając pustego miejsca, tak by plastry
wychodziły powyżej formy( będą służyły do zakrycia wierzchu tortu). Na bakłażany wyłożyć
makaron i dokładnie docisnąć.Jego wierzch przykryć wystającymi plastrami oraz tymi,
które pozostały ze smażenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45
minut. Następnie przestudzić w formie. Delikatnie wyjąć z formy odwracając do góry dnem
na drewnianą deskę. Kroić jak tort.
Smacznego!