Zgłoszenie
Składniki sałatki:
Pomidorki koktajlowe – 200g
Marchew – 2 małe szt.
Kukurydza konserwowa – 300g
Papryka – 1 szt. żółta
Sól
Pieprz
Makaron Barilla (dowolny rodzaj) u mnie Makaron Orecchiette – 200g
Ogórek – 1 szt.
Szczypiorek – 1 pęczek
Czerwona cebula – 1 szt.
Kapusta czerwona – 150g,
Olej aromatyzowany o smaku „Pomidory, czosnek i bazylia” – 1 szkl.
Przygotowanie sałatki – przepis na 2 litrowe słoiki:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa siekać i układać do oddzielnych miseczek. Do pierwszej włożyć czerwone pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Do drugiej pomarańczową marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki i startą na tarce o drobnych oczkach. Do trzeciej żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę i odcedzoną kukurydzę konserwową. Do czwartej włożyć zielonego ogórka pokrojonego ze skórką w dowolne kawałeczki i posiekany szczypiorek. Do piątej warzywa fioletowe tj. posiekaną na drobnej tarce czerwoną kapustę i drobno pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Do szóstej – ugotowany makaron Barilla Orecchiette.
Następnie posiekane warzywa i makaron układać w obu słoikach w postaci kolorowych warstw wg własnych upodobań wzrokowych. 3 warstwę posolić i popieprzyć.
Po ułożeniu wszystkich warstw tęczowej sałatki, na najwyższą warstwę wlać do każdego słoika po 0,5 szkl. oleju aromatyzowanego. Rozleje się on równomiernie i nawilży każdą warstwę, a następnie osiądzie na dnie słoika. Słoiki zakręcić. Przed podaniem słoiki odwrócić do góry dnem, żeby warstwy znowu się zwilżyły. Smacznego!