Zgłoszenie
Składniki dla 2 osób:
2 porcje makaronu tagliatelle Barilla
1 pierś z kurczaka
5 plastrów szynki parmeńskiej (można użyć szwardzwaldzkiej)
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
4 duże dojrzałe pomidory
4 łyżki octu balsamicznego
1 spora łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
Ser Pecorino lub Granda Padano
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Radzę użyć dobrej jakości produktów a danie będzie smakowało jak z włoskiej restauracji
Przygotowanie:
Pierś kurczaka dzielimy na 5 kawałków. Każdy kawałek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (bez soli!) i zawijamy w szynkę parmeńską. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na oliwie z oliwek, aż szynka nabierze złocistego koloru.
Pomidory nacinamy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek w plastry.
Na patelnię z oliwą po usmażonym kurczaku wrzucamy czosnek i podsmażamy go mniej niż minutę, następnie wlewamy ocet balsamiczny i cukier, mieszamy aż zawrze i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy ok 10min, aż sos się zredukuje.
Makaron Brailla przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Odcedzony ugotowany makaron wrzucamy do gotujących się pomidorów i potrząsamy patelnią w celu wymieszania. Kurczaka kroimy w plastry. Makaron wykładamy na talerz, na wierzch układamy plastry kurczaka, całość posypujemy wybranym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!