Zgłoszenie
Składniki na pesto:
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
– 1/4 szklanki orzechów ziemnych
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 1 i 1/2 – 2 szklanki bobu
– 400 g makaronu tagliatelle Barilla
– 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie
– 350 g łososia (płat)
– 1 łyżeczka masła
– 1 ząbek czosnku
– sok z cytryny
– sól morska
Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć ości. Masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem czosnkowym, skropić sokiem z cytryny i oprószyć odrobiną soli morskiej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 10 – 15 minut (zależy od grubości fileta).
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać pesto z bobu i orzeszków ziemnych, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu makaronu. Dodać bób i kawałki łososia. Delikatnie wymieszać. Przed podanie posypać parmezanem.