Zgłoszenie
Składniki na 2 porcje:
Barilla Tagliatelle All’ UOVO/ 6 gniazdek
sól / 1 łyżeczka
awokado / 1szt
sok z limonki / 1 łyżka
czosnek / 2 ząbki
pieprz / 2 szczypty
kolendra ( zmielone nasiona) / 2 szczypty
cukinia / pół sztuki ( ok 100 g)
chilli / pół sztuki
masło klarowane / 1 łyżka
groszek zielony ( mrożony) / 1 garść
woda przegotowana (opcjonalnie) / 20 ml
pistacje / 1 garść
jajka przepiórcze / 2 szt
kolendra ( świeża) / kilka gałązek
Jak zrobić:
1. Awokado, sok z limonki, czosnek, pieprz, kolendrę ( zmieloną) miksujemy na gładką masę.
2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy cukinię ( pokrojoną w plasterki lub półplasterki) i chilli ( pokrojoną w plasterki)…czas podsmażania ok. 3 min.
3. Do podsmażonych składników dodajemy mrożony groszek zielony i podsmażamy jaszcze przez 2 min.
4. Następnie dodajemy na patelnię masę awokado oraz przegotowaną wodę ( w razie potrzeby) i wszystkie składniki łączymy gotując ok 1-2 min.
5. Odstawiamy patelnię z palnika.
6. Teraz czas na ugotowanie makaronu Barilla Tagliatelle All’ UOVO w osolonej wodzie… gotujemy tak jak proponuje producent.
7. Ugotowany i odsączony z wody makaron wrzucamy na patelnie, którą ponownie umieszczamy na gazie.
8. Składniki w patelni podsmażamy ok. 1 min łącząc awokado sos z makaronem.
9. Makaron z sosem umieszczamy na talerzu i dodajemy dodatki: jajka przepiórcze usadzone, pistacje posiekane, kolendrę świeżą oraz do smaku świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!