Zgłoszenie
Składniki (porcja na 4 osoby):
– 2 cebule
– połowa bakłażana
– 2 ząbki czosnku
– garść oliwek
– kilka suszonych pomidorów
– czerwona papryka
– słoiczek Barilla Pesto Genovese
– makaron Barilla Sphagetti
– świeża bazylia
– szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego mielonego
– ciut nasion konopii
– oliwa z oliwek
Na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone warzywa: bakłażana, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Doprawiamy przyprawami i posiekaną bazylią. Na sam koniec, kiedy warzywa się już odpowiednio podduszą (do miękkości), dodajemy połowę słoiczka pesto. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia, podajemy na ugotowanym i osolonym makaronie (na al dente), posypujemy nasionami konopi i dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami. Gotowe!
Tak przyrządzony makaron nie tylko dodaje energii dzięki węglom złożonym zawartym w makaronie, ale jest na dodatek bardzo zdrowy ze względu na warzywa oraz nasiona konopi, które należą do super foods. Jest to idealna opcja na obiad szczególnie dla wegetarian, ponieważ nasiona konopi mają w sobie bardzo dużo białka i pozwalają uzupełnić jego niedobór.