Zgłoszenie
Składniki:
300g makaronu farfalle Barilla
400g piersi z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka kukurydzy
pół sera camembert
olej kokosowy
2 ząbki czosnku
pół cebuli
świeża bazylia
Przyprawy:
sos sojowy
pieprz
czosnek granulowany
mielona ostra papryka
oregano
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na drobne kawałki i wkładamy do miseczki. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką oregano. Wszystko razem mieszamy i ostawiamy na bok żeby mięso było bardziej aromatyczne. Następnie wstawiamy wodę na makaron, solimy dopiero po zagotowaniu. Kroimy czosnek i cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek oraz cebulkę aż się zarumienią, dodajemy mięso. Do gotującej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy 10 minut. Camembert kroimy na cienkie paseczki. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy pomidory z puszki i kukurydze. Gdy pomidory zaczną się gotować możemy dodać camembert i wszystko wymieszać. Możemy do smaku doprawić pieprzem i ostrą papryką. Odlewamy makaron i przelewamy wodą. Makaron nakładamy do głębokiego talerza na wierzch nakładamy sos i przystrajamy listkami bazylii. Smacznego 🙂