Zgłoszenie
Dorota
Makaron z wędzonym łososiem, ogórkiem, koperkiem i nutą cytrynową
1 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki masła
sól
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
spaghetti Barilla (na dwie osoby)
3/4 łyżki tartego parmezanu
1 szkl. pokrojonego wędzonego łososia
2 ogórki gruntowe
1/4 szkl. posiekanego koperku i kilka gałązek do przybrania
kilka kropli soku z cytryny
Śmietanę z połową masła podgrzewamy, aż się zagotuje (ja cały czas mieszam), dodajemy sól i gałkę muszkatołową, powoli doprowadzamy do wrzenia, podgotowujemy, aby zmniejszyć odrobinę ilość sosu. . Makaron gotujemy al dente. Starty parmezan wrzucamy do sosu, dobrze mieszamy, dodajemy koperek i pokrojone w podłużne paski ogórki, dodajemy pokrojonego łososia. Odcedzamy makaron i wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy pozostałe masło, podgrzewamy aż masło pokryje cały makaron. Dzielimy makaron na dwie części, tworząc w środku gniazda, do których nakładamy sos. Przystrajamy gałązkami świeżego koperku, doprawiamy sokiem z cytryny.