Zgłoszenie

Ewelina

Spaghetti z watróbką w sosie malinowym

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 5

To szybkie w przygotowaniu danie zaskoczy wszystkich swoim smakiem i doborem składników!

Składniki (2 porcje):
– makaron SPAGHETTI n.5 BARILLA
– 5 wątróbek kurzych
– 2 garści malin
– mała cebula (lub pół dużej)
– świeża bazylia
– pół łyżeczki octu jabłkowego
– tłuszcz do smażenia
– sól
– pieprz
– cukier
– (opcjonalnie: truskawki, borówki)

Przygotowanie:
1. Ugotuj makron wg przepisu na opakowaniu.
2. Poszatkuj cebulę w talarki i podsmaż na tłuszczu na patelni. Tak aby lekko się zeszkliła.
3. W czasie smażenia cebulki, umyj wątróbkę. Przygotuj ją do smażenia, odkrój żyłki i błony.
4. Do zeszkolonej cebulki dodaj wątróbkę i podsmaż ją z każdej strony po ok. 3-4min.
5. Ściągnij wątróbkę z patelni. Oprósz ją szczyptą soli i pieprzu.
6. Umyte maliny (lekko osuszone) dodaj do podsmażonej cebulki wraz z octem. Chwilkę podsmaż tak, aby powstał sos. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Jeśli maliny są kwaśne dodaj trochę cukru.
7. Ugotowany makaron kładziemy na talerzu i dodajemy do niego świeże, umyte liście bazyli. Można też makaron dodać bezpośrednio na patelnię z sosem i razem wszystko przesmażyć przez ok. 1min.
8. Na makaronie układamy wątróbkę i polewamy sosem malinowym. Jeśli makaron był już przesmażony z sosem to wątróbkę można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do spaghetti.
9. Jeśli masz borówki i truskawki możesz je dodać do gotowego dania.

SMACZNEGO!