Zgłoszenie

Marcin

Spaghetti z warzywami z woka i kurczakiem cytrynowym

Głosy:  0

Przepis ten wystarczy na ok. 6 dużych porcji, moja rodzina była nim zachwycona 
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti Barilla,
1 młode małe cukinie,
3 papryki (czerwona, żółta, zielona),
1 cebula biała,
1 cebula czerwona,
2 filety z kurczaka,
1 brokuł,
30 g startego parmezanu,
pieprz cytrynowy,
pieprz czarny,
sól,
zioła włoskie,
pomidorki koktajlowe,
kiełki brokułu,
młoda cebulka ze szczypiorkiem,
oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczam, myję, każdego dzielę na 3 części. Posypuję dużą ilością pieprzu cytrynowego, solę i doprawiam pieprzem czarnym. W rondelku o szerokim dnie rozgrzewam 2 łyżki oliwy, obsmażam mięso. Przykrywam i duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie. Ok. 15-20 min.

Cukinię kroję w kostkę, cebule w słupki, paprykę w mniejsze paski.
W woku rozgrzewam 3 łyżki oliwy, podsmażam na niej cebulę z dodatkiem papryk. W połowie smażenia dodaję cukinię, delikatnie solę i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam.
Makaron gotuję w osolonej wodzie na al dente odcedzam. Makaron dodaję do uduszonych warzyw, dolewam do smaku wywar który powstał podczas duszenia mięsa, jest to niewielka ilość ok. 50 – 100 ml. Doprawiam do smaku ziołami włoskimi i czarnym pieprzem. Dodaję sera mieszam.
Makaron z warzywami podaje z kurczakiem cytrynowym, kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.