Zgłoszenie

Patrycja

Spaghetti z sosem pomidorowym z ricottą i pieczarkami

Głosy:  1/1 2

Przepis na 4 porcje:

1 opakowanie makaronu Barilla spaghetti
200g ricotty
8 dużych pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
Puszka całych pomidorów
7pomidorków koktajlowych
Świeża bazylia
Sól ,pieprz
Oliwa z oliwek
Parmezan
Przygotowanie:
Czas: ok.25min

Cebulkę kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobina oliwy. Następnie kroimy pieczarki i dorzucamy do lekko przyrumienionej cebulki.
Pomidory z puszki wrzucamy do miski dodajemy do niej przyprawy sól pieprz ,świeżą bazylie ,łyżkę oliwy z oliwek i pokrojony ząbek czosnku wszystko blendujemy powoli dodajac serek ricotta tak aby składniki sie polaczyly. Gdy juz cebulka z pieczarkami ladnie nam sie przysmazyly na patelni wlewamy gotowy sos pomidorowy z serem ricotta. Gotujemy na wolnym ogniu do 8min. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz dodajemy gotowy sos. Na gore kladziemy kilka plastrów parmezanu i kilka listków świeżej bazylii.
Życzę smacznego