Zgłoszenie
Spaghetti z sosem pomidorowo-serowym – danie idealne na każdą porę roku
Składniki:
1) 200 g makaronu Barilla spaghetti n.5
2) 6 pomidorów lub puszka pomidorów krojonych bez skórki
3) 300 ml przecieru lub soku pomidorowego
4) 200 ml czerwonego wytrawnego wina
5) 200 g mięsa mielonego (np. łopatki)
6) 200 g sera żółtego
7) cebula
8) listki bazylii
9) sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania
1) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do
niej mięso mielone i podsmażamy.
2) Gdy mięso będzie trochę podsmażone dodajemy wino i smażymy. W dalszej kolejności
dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory (lub puszkę pomidorów) oraz
przecier pomidorowy i gotujemy kilka minut, mieszając od czasu do czasu aż sos trochę
zgęstnieje.
3) Ser żółty tarkujemy na grubej tarce, dodajemy do sosu i mieszamy. Przyprawiamy solą,
pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę
soku pomidorowego.
4) Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie.
5) Na talerzu układamy makaron i polewamy go przygotowanym sosem.
Smacznego!