Zgłoszenie
Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Składniki:
1) 250 g makaronu spaghetti Barilla
2) 70 g świeżych listków bazylii
3) 30 g listków natki pietruszki
4) 80 g startego sera grana padano
5) 30 g orzechów laskowych
6) 400 g pomidorków koktajlowych
7) ząbek czosnku
8) 170 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do skropienia pomidorków koktajlowych
9) sól i pieprz
10) oregano
11) bazylia
12) tymianek
Sposób przygotowania:
1. Orzechy prażymy na suchej patelni.
2. Makaron gotujemy ale dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
3. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na pół, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony.
4. Listki bazylii i pietruszki, starty ser grana padano, orzechy, ząbek czosnku oraz oliwę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę, ale tak, aby były w niej wyczuwalne małe kawałeczki orzechów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowy sos bazyliowo-pietruszkowy przekładamy na patelnię, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
6. Na talerzach układamy makaron z sosem i dodajemy do niego upieczone pomidorki koktajlowe.