Zgłoszenie
Składniki:
makaron Barilla spaghetti n.5
300 g mielonej szynki
700 g pomidorów
1 szklanka sosu ajwar
1 papryka czerwona
4 pieczarki
gałązka selera
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
świeże listki oregano
świeże listki bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ziarenka pieprzu kolorowego
ser mozzarella
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy wraz z mięsem na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekane pieczarki oraz czosnek. Zalewamy całość sosem ajwar, dodajemy drobno posiekane zioła i przyprawiamy do smaku. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 40 minut co jakiś czas dokładnie mieszając.
Makron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
Porcje makaronu podajemy z gorącym sosem udekorowane startym na tarce serem mozzarella, świeżą bazylią i pieprzem kolorowym.