Zgłoszenie
Szybki, proste i smaczne danie to danie IDEALNE. Przedstawiam Wam Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowo-ziołowym.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki otrębów pszennych lub bułki tartej
500 ml wody
puszka pomidorów z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula 3 ząbki czosnku
mąka do zagęszczenia sosu
sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, liść laurowy, ziele angielskie
makaron spaghetti Barilla Bavettte
Sposób przygotowania:
Mięso mielone mieszamy w posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku, bułką tartą i jajkiem. Formujemy pulpeciki i smażymy na złoty kolor. Ściągamy z patelni. Patelnie zalewamy wodą, dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy. Ścieramy na tarce marchew i pietruszkę – dodajemy do wywaru. Gotujemy 15 min. Sos można zmiksować w celu uzyskania jednolitej konsystencji, ja jednak preferuje w postaci nie zmiksowanej. Pod koniec dodajemy pozostałe posiekane ząbki czosnku. Zagęszczamy sos i doprawiamy solą, pieprzem bazylią, oregano, tymiankiem według uznania. Do gotowego sosu wrzucamy wcześniej usmażone pulpeciki.
W między czasie gotujemy makaron Spaghetti Barilla Bavette.
Smacznego!