Zgłoszenie

Agata

Spaghetti z pesto z zielonej cebulki, szczypioru, pestek dyni z dodatkiem cytryny

Głosy:  1/1 2

Składniki na 2 porcje
100 g makaronu spaghetti BARILLA
pęczek (ok. 50 g) szczypioru
pęczek (ok. 50g) zielonej cebulki
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
50 g pestek z dyni
25 g pestek słonecznika
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki z cytryny
50 ml soku z cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w płatkach

Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Pestki dyni i słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Papryczkę przekroić na pół, pozbyć się ziarenek i drobno pokroić.
W wysokim naczyniu umieścić umyty i porwany na mniejsze kawałki szczypior i zieloną cebulę, dołożyć czosnek, papryczkę oraz podprażone ziarna dyni i słonecznika. Zalać wszystko oliwą i zblendować na gładką i jednolitą masę. Dodać skórkę i sok z cytryny.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w płatkach.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto. Podawać posypany ziarnami dyni oraz pałatkami papryki oraz plastrem cytryny.