Zgłoszenie

Ulla

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki

Głosy:  1/1 114

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki
( porcja dla dwóch osób )

1/4 opakowania spaghetti Barilla
1 duży ząbek czosnku
1 pęczek liści z rzodkiewki
4 połówki orzechów włoskich
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka serka mascarpone
1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego
świeżo mielony pieprz
szczypta soli

Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków.
Do blendera wkładamy liście rzodkiewki, obrany ząbek czosnku, orzechy oraz olej – całość blendujemy do uzyskanej aksamitnej masy.
Do blendera dodajemy mascarpone i na minimalnych obrotach mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Odcedzamy makaron, ale zostawiamy w garnku dwie łyżki wody spod makaronu. Dodajmy pesto i całość wraz ze skwarkami (cześć odkładamy do posypania dania) dokładnie mieszamy i posypujemy resztą skwarków.
Podajemy natychmiast.

Liście rzodkiewki pochodziły z rzodkiewek z mojego ogródka 🙂

Smacznego!