Zgłoszenie
Pesto z czosnku niedźwiedziego
szklanka młodych liści czosnku niedźwiedziego
150 ml oleju z ostropestu
2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/8 łyżeczki pieprzu kolorowego
oraz
skórka z 1/4 cytryny
ser regio piatto
orzechy włoskie do dekoracji
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą stopniowo wlewając olej. Konsystencja ma być gęsta, jak bardzo ma być zblendowane to zależy od Ciebie. Tak przygotowane pesto przekładam do wyparzonego wcześniej słoiczka.
Makaron gotuję według wskazań producenta na opakowaniu. Na jedna porcję potrzeba 120g makaronu spaghetti. Kiedy makaron będzie al dente (czyli lekko twardy) odcedzam go i zostawiam w garnku. Dodaję 1-2 łyżki pesto na porcję, skórkę z cytryny i mieszam wraz z makaronem. Wykładam na talerz, dekoruję płatkami sera, pokruszonymi orzechami i odrobiną skórki z cytryny.