Zgłoszenie
Składniki na dwie osoby:
• 250 g makaronu Spaghetti Barilla
• 150 g buraków czerwonych
• 1 ząbek czosnku
• 1 garść orzechów włoskich
• 80 g sera Gorgonzola
• 50 g masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól
• 50 g parmezanu tartego
• 50 ml bulionu warzywnego
• pieprz
Dodatkowo:
• 1 łyżka tartego parmezanu
• 2 łyżki pestek dyni
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron Spaghetti gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i
odstawiamy.
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, podlewamy bulionem, dodajemy orzechy, czosnek i
miksujemy. Na koniec dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. Na patelni
rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę z oliwek i buraczane pesto, dokładnie mieszamy po
czym dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Podgrzewamy aż ser się rozpuści. Na koniec
dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Przed podaniem makaron posypujemy parmezanem, pietruszką i pestkami dyni.
Smacznego!