Zgłoszenie
Składniki na dwie porcje:
250 g spaghetti n.5 Barilla
250 g pomidorków koktajlowych
duży pęczek świeżej bazylii
oliwa extra vergine
ząbek czosnku
50 g świeżo startego parmezanu
garść płatków migdałowych lub (lepiej) orzeszków piniowych
biały pieprz
sól
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kroimy pomidorki koktajlowe na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką w dół. Dodajemy sól, pieprz i obficie kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika do czasu aż zmiękną i zaczną się rumienić.
W dobrze osolonej, wrzącej wodzie gotujemy spaghetti na niedużym ogniu przez 8 minut.
Do blendera wrzucamy listki bazylii, posiekany ząbek czosnku, parmezan, migdały lub orzeszki piniowe, ok. 1/3 szklanki oliwy oraz szczyptę soli i białego pieprzu. Miksujemy na gładką masę. Gdy jest zbyt sucha dolewamy oliwę.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował. Mieszamy dokładnie z pesto, aby nabrał zielonego koloru, a następnie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy upieczone pomidorki. Dekorujemy odrobiną świeżo startego parmezanu.