Zgłoszenie
Składniki na ok. 4 porcje:
pasta:
100 g zielonych oliwek bez pestek,
2 łyżeczki kaparów,
pieprz czarny mielony do smaku,
1 łyżeczka suszonej naci pietruszki lub świeżej,
2 łyżki oleju rzepakowego,
100 g sera camembert,
bagietka,
ponadto:
ok. 4 (ok. 150 g) spaghetti n.5 Barilla,
olej do posmarowania bagietki,
5 łyżek słonecznika,
świeża rukola.
Przygotowanie:
Pasta oliwkowa:
Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nać pietruszki, dolewamy oleju i
ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert,
miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do
przygotowanej pasty.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy tak aby
pasta obtoczyła makaron.
Spaghetti podajemy z świeżą rukolą i dodatkowo dodajemy prażony słonecznik.
Smacznego