Zgłoszenie

Aleksandra

Spaghetti z mulami w sosie pomidorowo – winnym.

Głosy:  0

Składniki:
– makaron spaghetti barilla n5.
– pesto pomodori secchi barilla
– passata pomidorowa 400 ml
– mule 500 gr
– 100 ml wina białego półwytrawnego
– czosnek 3 ząbki
– 1 cebula
– posiekana natka pietruszki (3 łyżki)
– oliwa
– oregano
– sól
– pieprz
– cukier
– świeża bazylia do przybrania

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Po chwili dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Na patelnię wlewamy wino, gotujemy na średnim ogniu, aż do odparowania alkoholu. Dodajemy pomidorową passatę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy łyżeczkę suszonego oregano. Na koniec dodajemy łyżeczkę pesto pomodori secchi barilla i natkę pietruszki i mieszamy. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente 8 minut. Do gotującego się sosu (już na małym ogniu) wrzucamy mule, gotujemy aż do otwarcia się skorupek (mule które się nie otworzyły wyrzucamy, do sosu nie dodajemy też muli które przed ugotowaniem mają już otwarte skorupki). Sos z mulami podajemy na makaronie, przybieramy świeżą bazylią.