Zgłoszenie
Spaghetti z małżami i krewetkami w białym winie
Składniki na danie dla 2 osób:
makaron Barilla spaghetti nr 5
10 małży
8 krewetek
1 łodyga selera naciowego
1/3 kopru włoskiego
8 pomidorków koktajlowych
1/2 małej papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 kieliszki białego wina
pół szklanki śmietany 32%
2 łyżki oliwy z oliwek
pół garści natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę chilli.
2. W tym czasie ugotować makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.
3. Wrzucić pokrojone w kostkę koper włoski i seler naciowy – smażyć aż warzywa delikatnie zmiękną. Na samym końcu dodać pomidory koktajlowe i jeszcze chwilę smażyć.
4. Dodać małże, a po chwili krewetki – smażyć je około minutę.
5. Dolać wino, gotować aż odparuje alkohol i wino lekko się zredukuje, po czym wlać śmietanę – gotować do czasu gdy konsystencja będzie odrobinę gęstsza, a na końcu dodać sól.
6. Wrzucić makaron, delikatnie wymieszać.
7. Wyłożyć na talerz, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!