Zgłoszenie

Dorota

Spaghetti z kalmarami na szybko

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 9
Spaghetti Barilla
400 g małych i oczyszczonych kalmarów, pokrojonych na krążki, macki w całości
2 łyżki oliwy
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
papryczka chili, bez pestek, pokrojona
100 ml białego wytrawnego wina
50-60 ml wody po ugotowanym makaronie
1 łyżka niesolonego masła
posiekana natka pietruszki
Danie jak zwykle przygotowuje się na szybko 🙂
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój kalmary, na patelni rozgrzej oliwę i smaż dymkę , dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chili, starannie wymieszaj. Dodaj kawałki kalmarów i smaż cały czas mieszając przez około 2 minuty. Wlej na patelnię białe wino i gotuj następne 2-3 minuty, albo do chwili gdy kalmary będą miękkie, a wino prawie odparuje. Do kubka odlej wodę z garnka z makaronem i wlej na patelnię z makaronem, dodaj masło.
Odcedź makaron i przełóż na patelnię z kalmarami. Starannie wszystko wymieszaj, posyp natką pietruszki, wymieszaj i podawaj!