Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Spaghetti Barilla
250 g oczyszczonych i pokrojonych w paski kalmarów
1 ząbek czosnku
60 ml wytrawnego białego wina lub wermutu
1 puszka krojonych pomidorów
szczypta płatków chili
1 szalotka
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. W kolejnym kroku dodajemy pokrojony
czosnek i płatki chili, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory. Dolewamy wino i
doprowadzamy sos do wrzenia, następnie gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Doprawiamy solą. Dodajemy do sosu pokrojone kalmary i gotujemy. Kiedy kalmary będą
gotowe dodajemy natkę pietruszki.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody
z makaronu do sosu i wszystko razem mieszamy.