Zgłoszenie

Małgosia

Spaghetti z grillowanym fenkułem, pomidorkami i oliwkami kalamata

Głosy:  1/1 7

1 opakowanie makaronu spaghetti Barilla
2 fenkuły (kopry włoskie)
3 łyżki kaparów
15 szt. czarnych oliwek np. kalamata
2 ząbki czosnku
0,5 kg pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)
1 łyżeczka cukru
½ papryczki chilli
½ szklanki wody
2 łyżki pestek słonecznika
1 garść natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż do uzyskania ładnego złotego koloru, odstawiamy.
Fenkuły kroimy w plastry. Skrapiamy je lekko oliwą i grillujemy po 1-2 minuty z każdej strony – odstawiamy.
Na patelnie rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekany drobno czosnek, następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i smażymy je 5 minut. Do pomidorów i czosnku wlewamy wodę, dodajemy oliwki, posiekaną chilli i dusimy sos pod przykryciem 15 minut.
Makaron gotujemy z godnie z zaleceniem producenta makaronu Barilla
Sos odkrywamy dodajemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos (jeśli jest taka potrzeba) odparowujemy.
Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, grillowanego fenkuła i pestki słonecznika, skrapiamy wszystko oliwą i mieszamy. Posypujemy posiekaną natką i serwujemy, smacznego 😀