Zgłoszenie
Składniki:
makaron spaghetti n. 13 Barilla,
2 filety z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
2 białe cebule,
1 mała cukinia,
3 młode marchewki,
olej rzepakowy do smażenia,
mieszanka przypraw włoskich,
sól do smaku,
szczypta cukru,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
oliwki całe zielone,
nać pietruszki.
Przygotowanie:
Cukinię, marchew, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Fileta z kurczaka oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobna
kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę, marchewkę z
dodatkiem cukru. Następnie dodajemy kurczaka, całość podsmażamy kilka minut często
mieszając. Na końcu dodajemy cukinię, sól, pieprz, zioła włoskie i całość dusimy pod
przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie makaron gotujemy w lekko osolonej
wodzie na al dente i odcedzamy.
Do duszonych warzyw z mięsem dodajemy kukurydzę i groszek bez zalewy, oliwki, mieszamy i
podgrzewamy.
Makaron spaghetti podajemy z duszonym kurczakiem w warzywach i dużą ilością posiekanej
naci pietruszki.
Smacznego