Zgłoszenie
dla 2 osób
czas: 6 godzin
składniki:
200g makaronu Spaghetti Barilla
500g goleni wołowej z kością lub policzków wołowych
300ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu mięsnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 puszka krojonych pomidorów
oliwa ekstra vergine
natka pietruszki
sól morska
świeżo zmielony pieprz
parmezan
Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie z przykrywką.
Przypraw mięso solą i pieprzem oraz dobrze zrumień z obu stron. Wyjmij z garnka i odłóż
na bok.
Pokrój cebule niezbyt drobno i rozgnieć czosnek. W tym samym garnku co mięso, zrumień
cebulę,
czosnek i dodaj listek laurowy. Dodaj z powrotem mięso i dolej czerwone wino. Zeskrob
dokładnie
to co przywarło do dna patelni. Pozwól trochę się pogotować, a następnie dodaj pomidory
i bulion.
Przypraw na tym etapie tyko odrobinę, ostatecznie zrobisz to pod koniec gotowania,
inaczej może się
okazać, że sos za bardzo się zredukuje i będzie za słony.
Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez minimum 4 godziny co jakiś czas
mieszając i dodając wody jeżeli to konieczne.
Mięso jest gotowe kiedy rozpada się na kawałki. Gotuj tak długo jak możesz, gwarantuje
że warto, smak zrekompensuje ci czas potrzebny do przygotowania tej potrawy.
Spróbuj i dopraw do smaku jeżeli sos tego potrzebuje.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Delikatnie wymieszaj z sosem, podawaj posypane świeżą natka pietruszki.