Zgłoszenie

Katarzyna

Spaghetti z czarną fasolą

Głosy:  1/1 86

20 dag spaghetti Barilla
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki masła klarowanego
15 dag małych cebulek dymek
3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 szkl czarnej fasoli
3 jajka
20 dag cienkiej kiełbasy
szczypiorek do posypania
świeża kolendra
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
oregano
bazylia
Czarną fasolę moczymy 12 godzin. Zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy obrane cebulki i szklimy. Dodajemy startą marchewkę, zalewamy pomidorami z puszki i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką , oregano i bazylią. Chwilę dusimy, aż nadmiar płynu odparuje. Na osobnej patelni podsmażamy kiełbaski pokrojone w talarki. Mieszamy sos, makaron, fasolę i kiełbaski. Przekładamy do naczynia do zapiekania i robimy na środku 3 zagłębienia, w które wbijamy jajka. Zapiekamy ok 10 min w 180 st, aż jajka się zetną. Danie posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

Smacznego!