Zgłoszenie

Małgosia

Spaghetti z cukinią, boczkiem i jajkiem w koszulce

10 tyg 2017
Głosy:  0

1 opakowanie makaronu spaghetti Barilla
2 nieduże cukinie
100 gram boczku
1 cebula
4 jajka
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta makaronu Barilla na opakowaniu.
Cukinie myjemy, osuszamy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na paski przypominające spaghetti. Jeśli nie mamy temperówki kroimy je w cieniutkie plasterki a następnie w cienkie paski.
Boczek kroimy w paseczki, kładziemy go na zimnej patelni i podgrzewamy wytapiając go na chrupko. Kiedy boczek stanie się chrupiący i złocisty przekładamy go łyżką cedzakową na talerzyk.
Na wytopionym tłuszczu podsmażamy przez 2 minutki pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cukinię i przesmażamy jeszcze 1 minutę.
W rondelku wstawiamy wodę. Na 4 kubeczki zakładamy folie spożywczą robimy wgłębienie które smarujemy oliwą i wbijamy w każde po 1 jajku. Folię zbieramy go góry, usuwamy nadmiar powietrza i związujemy u góry tworząc sakiewkę. Tak przygotowane jajko wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 4 minuty.
Makaron przekładamy na patelnie z cebulą i c cukinią, dodajemy boczek – mieszamy. Doprawiamy makaron solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek. Makaron nakładamy na 4 talerze, po środku każdej porcji robimy dołek, do którego wkładamy ugotowane, wyjęte (najlepiej za pomocą łyżki do zupy) z folii jajko. Serwujemy od razu, smacznego 😀