Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Spaghetti Barilla,
Pierś z kurczaka,
200 g sera gorgonzola,
100 g sera blue lazur,
2 ząbki czosnku,
Kilka listków bazylii,
Opcjonalnie – łyżka śmietany,
Pół główki brokułów,
Kilka łyżek startego sera grana padano,
Oliwa do smażenia,
Sól, pieprz, ostra papryka.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie.
Brokuły podziel na różyczki, opłucz i ugotuj na parze al dente (możesz razem z
makaronem).
Posiekaj drobno czosnek oraz bazylię i podsmaż na oliwie.
Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy mięso
się zrumieni dodaj pokrojoną gorgonzolę i lazur (możesz dać łyżkę śmietany, jeśli sos
będzie za gęsty).
Makaron odcedź zostawiając 150 ml wody. Do garnka z gorącym makaronem dodaj sos, brokuły
i starty ser grana padano. Całość delikatnie wymieszaj.
Smacznego!