Zgłoszenie
Krystian
Składniki :
/około 4 porcji/
300 g makaronu spaghetti barilla bavette n13
400g piersi z kurczaka
400 g dojrzałego awokado
150 ml śmietany 36%
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżka oliwy
pieprz
sól
3
W garnku gotuję wodę na makaron.
Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso .
Do miski wlewam śmietanę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę i pieprzę. Awokado przekrawam i łyżeczką wyjmuję miąższ. Dodaję do śmietan. Blenduję na gładką masę.
Do kurczaka na patelni dorzucam posiekaną cebule i średnio skrojone pieczarki .
Gotującą się wodę solę. Wrzucam makaron i gotuję 8 minut.
Przelewam sos śmietanowo – awokadowy na patelnie i mieszam. Trzymam do otrzymania odpowiedniej konsystencji .