Zgłoszenie
Wystarczy pesto przygotować, makaron ugotować, połączyć składniki i zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti n.5 Barilla,
sól do smaku,
pesto:
100 g świeżej rukoli,
80 g łuskanego słonecznika,
ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego,
sok z cytryny do smaku,
10 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
3 łyżki startego drobno parmezanu,
pieprz czarny do smaku.
Przygotowanie:
pesto:
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy.
W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika.
Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy.
Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron i mieszamy.
Wystarczy przed podaniem oprószyć serem i danie jest gotowe.