Zgłoszenie
A więc mój przepis na Spaghetti, które nasyci ciało i ducha, wygląda następująco:
– Przepis na sos (4-5 osób):
– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 1/4 szklanki czerwonego wina (może być wytrawne lub półwytrawne)
– 1 duża czerwona cebula
– 4-5 ząbków czosnku
– świeża bazylia, 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 5 suszonych pomidorów
– 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
– 3 łodygi selera naciowego
– olej – 3-4 łyżki
– sól
– pieprz
– ser dojrzewający – Pecorino
– makaron spaghetti
– Dużo swojego serca
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko robię z sercem i czułością.
2. Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie z uczuciem i łagodnością wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.
3. Całość delikatnie i z uczuciem podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,
4. Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera, pomidory w puszce, passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.
5. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu około 1,5 – 2 h.
6. Pod koniec gotuję makaron. Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.