Zgłoszenie

Aurelia

Spaghetti tradizione

Głosy:  1/1 8

Makaron Spaghetti,
Świeża bazylia (dużo świeżej bazylii;)
Dobrej jakości pomidory krojone w puszce,
1 cebula,
1 papryczka chilli,
ok. 50 g prawdziwego masła,
oliwa z oliwek
sól
pasja do gotowania;)

Przygotowujemy sos.
Oliwę rozgrzewamy z masełkiem na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, a gdy ta się pięknie zeszkli wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chilli. Sos mieszamy od czasu do czasu i łączymy z pomidorami z puszki, na sam koniec dodajemy liście świeżej bazylii. Bazylii nie płuczemy, szkoda byłoby wypłukiwać jej niepowtarzalny aromat. Ważne jest, aby dodać ją na końcu ponieważ wtedy zachowa swoje właściwości smakowe 🙂 Całość doprawiamy solą i odstawiamy na bok.
Teraz makaron. Przygotowujemy go wtedy gdy sos jest już gotowy, aby był ciepły. Wstawiamy wodę, solimy dopiero gdy zacznie się gotować, to ważny drobiazg. Na wrzącą wrzucamy makaron i gotulemy al dente. Odcedzamy, nie płucząc (wtedy sos będzie idealnie przylegał do makaronu) i podajemy z sosem. Oczywiście ozdabiamy listkiem bazylii, włączamy ulubioną włoską piosenkę i delektujemy się chwilą z talerzem włoskiej kulinarnej poezji 🙂
Buon Appetito!